Första fölet i år !
Ýljar och Ára

Första fölet i år !
Ýljar och Ára

Ýljar från Allemansängen

Föddes den 26 April mellan 4 och 6 på morgonen.
Áras andra föl blev en liten hingst.
Pappa är Jór. Nästa sto som gått över tiden är Röskva men Sunna ser ut som hon skall föla när som helst....

Gladur från Allemansängen

30 April
Gissa om jag blev förvånad när jag kom ut i hagen, det stod en helt underbar liten säckhingst bredvid Röskva, han hade hamnat utanför staketet så jag blev lite orolig, men han verkade pigg.
Jag ringde Jökull och skickade sms till Camilla....

Sen började vi efter ett tag förstå att allt inte var som det skulle, han försökte dricka men lilla tungan hängde mest ut framför munnen och läppen var slapp och hängig och han dräglade lite emellanåt och hade inte druckit på 30 minuter. Så vi beslutade ringa veterinär.

Han fick slangas med mjölk och fick plasma i blodet, hon tyckte vi skulle fortsätta kämpa hemma men det kändes omöjligt att få i honom att dricka då han inte hade någon sugreflex utan mest slickade på det han kom åt.
Vi ringde Strömsholms djursjukhus för att se vad dom tyckte att vi skulle göra och de rekomenderade oss att köra in så fort som möjligt. Så vid halv två tiden var han inne på sjukhus och fick bästa vård.
Det visade sig när vi kom in att han var ned kyld och efter att de tagit prover så har han en infektion som han troligen fått i mammas mage, blodförgiftning.....damp, var prognosen. Han fick ett litet täcke, syrgas och dropp,penecillin och dom tyckte att han skulle få en chans då han är en liten kämpe....... och nu hoppas vi att han är lika envis som sin mamma för det behöver han om han skall klara det här.

Lill-killen har klarat helgen vi får höra hur han har det imorgon....

Han får komma hem från sjukhuset imorgon tisdag och är pigg och glad, sparkar på veterinärerna så det låter ju som om han är frisk.
 Skönt att det gick vägen.

Nu har han äntligen fått komma hem skall få vara ute några timmar om dagen och sträcka på benen. Snart får han skutta runt med sina nya kompisar.

Den 25 Maj hittade vi Röskva sjuk i hagen och den 26 Maj togs beslutet att ta bort henne då hon var så dålig. Vad som var fel vet vi inte, Röskva fick somna in på Strömsholms djursjukhus.
Ett stort tack för att ni ställde upp trots att ni hade fullt.
Nu får vi se till så att lille Gladur får en fostermamma. Förhoppningsvis kanske våra egna ston kan ta honom till sig.

När vi kom hem från Strömsholm lite oroliga för hur det skulle gå för Gladur, ställde vi honom på box och tänkte att vi skulle prova att sätta in ett av våra ston för att se om det skulle fungera att han fick dricka.
Men det var lättare sagt en gjort varken stoet eller Gladur tyckte att det var någon bra ide och han var ganska stressad. Så vi beslutade på en gång att han skulle få stå inne en natt och sen skulle vi släppa ut honom morgonen därpå i den flocken som han och Röskva hade gått ( med fölstona 4 st ).
Han blev så glad att få komma ut. Dick och Camilla med vänner har ställt upp och gett Gladur mjölkersättning en gång i timmen, varannan timme mellan 24.00-6.00 på natten.  Och det har fungerat välldigt bra. Han dricker ur hink och det visade sig att Ýljar och han fann varandra på en gång och nu har även Ára tagit honom till sig och han har fått börja dricka hos henne.

Camilla har valt att fortsätta ge Gladur mjölkersättning tillsammans med den mjölk han får i sig hos Ára. Och det är nog Gladur nöjd med för han är lika glad varje gång hon kommer.


Ýldis från Allemansängen

3 Maj

Ida ringde på morgonkvisten då vi var i Orsa och tävlade över helgen.
Sunna hade fölat vid femtiden, ett litet fuxsto på långa ben men efterbörden hade inte släppt och jag som inte kommer ihåg hur länge den fick hänga kvar...bäst att ringa veterinär och höra.
Förra året fick jag för mig att det var 6 timmar men nu hade de längt tiden till 12 timmar så då var det ju lungt.
När vi väl var på väg hem vid halv sex hade den fortfarande inte släppt så jag ringer till veterinären igen och hon säger att hon skall komma ut....
som vanligt behöver man bara ringa så släpper efterbörden och det var bara att slänga sig på telefon igen....som tur var hade hon inte åkt.
Skönt att det gick bra denna gång.
Ännu en Jórsdotter, fux med vita hår i pannan.


Líra är näst på tur, beräknad tills på söndag den 10:e.

Ýldis ägs av Vignir Jonasson.

Ýsa från Allemansängen

14 Maj

När Ida klev ut från sitt lilla hus borta vid stohagen för att kika till dem, så stod där redan ett litet musblackt sto. Mor är Mimósa från Fjellalunda.  Fölningen hade gått bra. Nu är det bara hälften kvar......

Mímosa kommer att gå på bete i sommar hos Kattis och Peter på Kloberga gård.

Ýsa är såld. Ny ägare är Bodarnas Islandshästar.

Ýra från Allemansängen

16 Maj

Vaknade vid fyratiden för att kika till om något hade börjat hända jag hade sett igår att det började bildas små vaxproppar som sen försvann på eftermiddagen. Men det var lungt som vanligt.

Vaknade så inte föräns halv sju då Alma började vakna till och tog med henne bort till stona.  Hunden Penny skulle så klart också med.

När jag kommer fram ser jag att fölningen är i full gång och det sticker fram ett par hovar. Det första som slår en är att fölet sitter fast.
Líra såg helt slut ut. Så jag går fram och drar försiktigt i fölet och det sitter faktiskt inte fast utan kommer ut ganska så lätt men fölet är gigantiskt stort så jag tänker först att det måste vara en hingst.
Ensam hemma som jag är (förutom barnen) så åker jag hem och hämtar handdukar för Líra verkar inte bry sig om att slicka så att jag kan torka av fölet som visar sig vara ett sto. Ringer Mickis för att få hjälp då jag inte tycker att hon kommer upp på fötterna ordentligt.
Men när jag torkat av henne så börjar hon göra ordentliga försök och kommer upp med lite hjälp. Mickis  kommer över tar med vattenhink till stoet och lite jodopax så vi kan tvätta naveln.
Och efter två timmar så är hon i full fart med  att både dricka och skutta runt. Tack Mickis för hjälpen!

Ýggur från Allemansängen

26 Maj

Dick hade just varit och givit Gladur mjölk och jag hade sytt klart ett exemtäcke som jag skulle ut och sätta på. Så vi tog cycklarna och åkte till stona igen, kl. var 23.00. När vi börjar kika runt bland stona så såg vi att Dalla låg ned och jag såg att hon hade något vitt som stack ut där bak.
( Vi trodde att hon skulle föla sist ). Men jag skyndade mig fram för att öppna påsen så att den lilla nosen kunde få luft och så började jag att dra lite i frambenen. Fölet satt mycket hårdare än Líras så jag var ganska nervös för att jag skulle göra henne illa men fort gick det i alla fall.
En liten hingst fux m. stj efter Jór. Det var bara +3 grader ute och det ångade om dem båda två och jag hade bara en tunn tröja under vindjackan.

Så åkte Dick hem och jag satt kvar för jag ville se att han kom igång och dia och bajsa och efter 1 timme så var jag ganska så genomfrusen. Dalla och jag var nog lika skakiga båda två men hon började att beta intensivt efter fölningen så hon piggade på sig ganska snabbt.
Kl tolv kom Jökull hem och när vi sett att allt fungerade så åkte vi hem och tog lite nattfika.
Under den stund som jag satt hos stona så såg jag att både Minja  och Ulpa hade verkar så det var på gång hos dem också.

Ýnja från Allemansängen

26 Maj

Kl. 6.30 ringer Dick, då har det kommit föl i hagen.  Minja fölade ett litet stoföl utan problem som stod där när Dick hade kommit för att mata Gladur.
Fux med stj. efter Jór.Ägare: Anders Kellin

Ýlir från Allemansängen

27 Maj

Även denna morgon ringer våran trogne fölvaktare som är uppe och kämpar hela nätterna med att mata lille Gladur som glatt kommer springande för att få lite extra mjölk.  Jag måste erkänna att det har känts välldigt tryggt att veta att dom fått tillsyn så ofta. Men nu var det sista madamen som skulle få föl och det var också klart när Dick kom ut på morgon kvisten. En kolsvart liten hingst med stjärn efter Prins från Knutshyttan.

Skönt att fölperioden är över........
och alla kom innan sista Maj som beräknat !

Dela den här sidan